Bør du ta opp forbrukslånet i egen bank?

Mange foretrekker å samle alle bankrelaterte tjenester i en og samme bank, gjerne den lokale sparebanken. Det er et godt argument at man får bedre oversikt ved å samle alt av forsikringer, gjeld og sparing på ett og samme sted, men hvor mye betyr dette egentlig hvis det koster deg fem ganger mer enn å spre de ulike tjenestene til forskjellige tilbydere? Vi skal se nærmere på om det lønner seg å ta opp forbrukslånet i egen bank.

Grunner til å låne i egen bank

Først kan vi nevne noen gode grunner til å ta opp forbrukslånet i egen bank. En god grunn er at du nok allerede har en kontaktperson, som helt sikkert er enkelt tilgjengelig, slik at du kjapt kan få svar på om du får låne eller ikke. Samtidig får du trolig oversikt over lånet i nettbanken, og har full kontroll på nedbetalingen av det. Du skal ikke se bort ifra at du får en litt ekstra lav rente dersom du har vært kunde i banken lenge, men det stanser sannsynligvis der. De store sparebankene lever ikke av å tilby forbrukslån, og har følgelig begrenset med fordeler akkurat her.

Pris og effektiv rente bør være avgjørende

Mens noen av fordelene som nevnt ovenfor kanskje veier tungt hos enkelte, så er det totalkostnaden som bør være det viktigste. Og den finner man enklest ved å sammenligne effektiv rente, ettersom dette er en prosent som gir deg de reelle totalkostnadene ved lånet inkludert alle gebyrer. For et typisk forbrukslån i en «sparebank», vil renten ofte være på 20 prosent eller mer, mens andre internettbanker kan strekke seg ned mot 15 prosent og enda lavere. Derfor er det svært mye penger å spare på å sammenligne priser, noe man alltid bør gjøre når man skal låne penger.

Store forskjeller på bankene

For det viser seg at det er store forskjeller både hva vilkår og betingelser gjelder når det kommer til norske forbrukslån. Og siden de lokale bankene ikke lever av dette, men i stor grad får sin inntjening fra boliglån og forsikringer, så er de ikke så avhengige av at kundene tar opp forbrukslån her. Det er derimot de rene internettbankene som kun tilbyr kreditt- og forbrukslån, slik at de ofte vil ha bedre priser og tilbud på akkurat disse lånetypene. Og nå som du vet hvor store forskjeller det kan være i prisen, så lønner det seg å gjøre en sammenligning før man søker om et slikt lån.